Articole presa
Aceste articole (toate pe teme muzicale) sunt selectate dintre cele pe care le-am scris si publicat in perioada 1995-1996 in revista de specialitate "Vox Pop Rock" ,patronata de Andrei Partos sau in cotidianul "Oglinda" al lui Dan Diaconescu :
Vrei sa ne intalnim gandurile ? Vino pe forumul meu Plin de cuvinte.
Domnisoara Pogany la brat cu muzele
Cineva spunea ca ,la origine ,artele coabitau intr-una singura si poate de aceea ele ,uneori ,incearca sa se readune. Am avut si eu satisfactia sa asist la o asemenea intalnire ,la Cafeneaua ArhiTEXT (club A) ,in seara zilei de 28 mai ,avandu-le ca "protagoniste" pe Domnisoara Pogany si pe domnisoara(?) Saviana Stanescu ,un nume al liricii feminine care ataca violent ierarhia si care ,de fapt ,a prilejuit manifestarea ,prin lansarea volumului ei de versuri "Proscrisa - poem scenic". Si daca langa muzica si poezie asezam decorul plastic al lui Felix Lupu ,jocul scenic al autoarei si dansul balerinei (absenta de data asta ,dar in proiect pentru viitoarele lor aparitii) avem imaginea unui spectacol-total care ,iata ,incearca sa anime (chiar si subteran !) viata culturii noastre .Membrii grupului Domnisoara Pogany (Alexandru Stanciu-chitara ,mandolina ,Radu Georgescu-violoncel ,Bogdan Rosca - percutie ,Calin Torsan-fluiere ,mandolina) au reusit ,desi partea lor s-a bazat mai mult pe improvizatie ,sa obtina bisurile insistente ale audientei ,alcatuita indeosebi din oameni de litere ,si mai ales sa se integreze in angrenajul creat de poezia Savianei ,o poezie noua ,dizarmonica ,cu accente neasteptate ,dar stiind sa provoace conexiunea artelor .Acest grup detine ,de altfel ,un loc aparte in peisajul muzical autohton si ,dovedind ,iata ,ca se afla intr-o buna forma ,ma determina sa afirm ,fara multe riscuri ,ca viitorul muzicii tinere se afla si in mainile unora ca ei.

Un altfel de spectacol : Textul Rock
-prima editie a festivalului de texte rock "Revolutia rece" in doua momente
*10 decembrie ,ora 11 ,Gas Station. Conferinta de presa. Invitati : redactori muzicali din presa scrisa si vorbita ,reprezentanti ai ultimelor generatii de poezie literara ,studenti ai Facultatilor de Jurnalism si Litere ,producatori ,organizatori ,sponsori si doi creatori de rock care au renuntat la text (Ilie Stoian si Octav Teodorescu). Motivatiile aparitiei acestui festival :polemici ,discutii aprinse ,lansarea unor idei interesante .O conferinta de presa model.
*12 decembrie ,ora 18 ,Sala Majestic .Un punct fierbinte in atmosfera de sarbatoare a orasului. Semnalele tobelor si jocurile de lumini dezmortesc comunitatea adunata in fata teatrului .Abia acum intelegem ca ceea ce se intampla este viu .Prinde contur o speranta ce zacea ghemuita ,neincrezatoare ,uitata. Renaste in noi senzatia de revolutie .Si de rece. Prezenta numeroasa dovedeste ca astfel de spectacole intereseaza totusi .Pentru ca e vorba de rock si rockul are nevoie de instrumente competitive ,dupa prima usa ne intampina firma Atlantic ,un distribuitor de instrumente care a crescut uluitor de rapid .La a doua usa sunt revistele underground ,o posibila sursa de revitalizare a gustului pentru cultura .In fine ,dupa a treia usa ,cadem cumva in altarul festivalului .Senzatia de bine ,inconjurati de atatia prieteni ,ne copleseste .Incepe hipnoza .Regia artistica (actorul-regizor-chitarist Victor Vurtianu) si muzicala (Nelu Stratone) reusesc o emotionanta ilustrare a istoriei rockului romanesc ,mergand pe mana textelor rock .Anii '90 sunt cei mai frumosi (pentru ca anii '60 ,'70 si '80 "au fost" cei mai frumosi). Seara se incheie cu sublimul moment al omagiului adus tuturor acelor personaje care au creat istorie rock ,disparute dintre noi .Si cu concertul unei legende vii ,Sorin Chifiriuc .Alexandru Horia ,directorul festivalului ,cel care a dezlantuit toata aceasta nebunie ,are dreptate afirmand ca a fi rocher inseamna a fi sincer .Rockul a dovedit ca are ce cauta in templul teatrului .Acest festival a dezlantuit in noi furia pierduta .Ni se promit si "Ateliere de text rock" la Club A .O seara extraordinara .Plec acasa de parca am mai obtinut inca o viata.

Raftul cu muzici noi - Ilie Stoian - fara cuvinte
Am avut privilegiul de a asculta in avanpremiera materialul unui al treilea album realizat de Ilie Stoian, in tripla ipostaza ,de autor, aranjor si interpret. Cu totul diferit fata de anterioarele sale albume, a reusit sa ma determine sa-l ascult pe nerasuflate. Dupa parerea mea, e prima oara cand se produce muzica instrumentala autentica (si cat de romaneasca!), ma refer la genul rock. O muzica fara frontiere, pe gustul meu, care pleaca de la stilul progresiv si ajunge pe taramul dodecafoniei si muzicii culte contemporane, trecand prin zonele traditiei populare romanesti. Remarcabil este ca Ilie Stoian reuseste, si de data asta sa spuna, fara prea multe cuvinte, ceea ce are de spus. Foarte expresiv in ceea ce a realizat, el creeaza stari profunde, jucandu-se cu imaginatia noastra, purtandu-ne fara sa ne dam seama prin toate senzatiile. Plangem, radem, bocim, simtim cum se darama toate zidurile langa noi si fericiti cadem in toate capcanele pe care ni le pune. Atat titlul (12+1=8) cat si continutul primei piese fac demonstratia noii teoreme muzicale a autorului, si poate de aceea acesta va fi titlul intregului album. Folosind fundaluri obsedante pe care isi permite o animatie libera, el obtine, de exemplu, o poveste grozava dintr-o imagine asa anonima ca o bacterie. O piesa care ar putea avea succes in topuri, ca si "High-life", o posibila piesa
-imn a generatiei tinerilor tunsi scurt, cu cravata si celular la brau. Autorul ar trebui sa persevereze pe acest teritoriu unde sunt sigur ca si Zappa s-ar simti bine. Oricum ,banuiesc ca aparitia acestui album va fi una dintre reusitele acestui an muzical, cu toate ca va aparea pe o piata aglomerata cu muzica de mahala romaneasca (manea) si de mahala americana (rap).

Lui Bill Clinton Sarmalele ii plac Reci
Interviu cu Mihai Iordache (tot un saxofonist ! )
IC-Cu ce noutati vin Sarmalele Reci dupa vacanta mare ?
MI-Noi ,vara asta ,n-am prea fost in vacanta.Am avut mult de lucru.Pregatim un disc nou ,am avut concerte si avem ,unii dintre noi ,si proiecte in afara grupului Dintre melodiile noi ,doua se pot auzi deja la radio: Blonda din blocul meu si Rapirea din serai .Avem un nou baterist ,Vadim Tichisan, din Chisinau. El a cantat cu rormatia de rock Cuibul ,cu Open Quartet al lui Lucian Ban ,cu Johnny Raducanu si alte grupuri de jazz.
IC-Povesteste-mi de colaborarea cu Mircea Florian.
MI-Intre 3 si 9 iulie au avut loc Zilele culturii contemporane din Wuppertal la Bucuresti ,organizate de Mircea Florian. Au fost invitati artisti plastici ,muzicieni (grupul Bluepoint condus de unul dintre fondatorii lui Kraftwerk) si un filozof ,Andreas Steffens .Noi am dat doua concerte si l-am acompaniat pe Mircea Florian care a cantat trei melodii de pe discul sau "Tainicul Vartej". A mers foarte bine si se pare ca vom mai face diferite lucruri impreuna.
IC-Se spune ca formatia voastra are un singur viciu. Care e acela ?
MI-Nu este chitaristul nostru Emil Viciu ,asa cum te-ai fi asteptat .Vorbind serios ,cred ca problema noastra a fost pana acum un oarecare dezinteres fata de partea comerciala a actiunilor noastre (impresariat si alte chestii asemanatoare) pe care le-am neglijat in favoarea activitatii strict muzicale.Aceasta situatie se va schimba.
IC-Viitorul album va fi in acelasi stil sau sa ne asteptam la ceva surprize?
MI-Care stil ?Noi ,pana acum, am incercat sa cantam muzici cat mai diferite ,iar stilul melodiilor este in mare parte influentat de hazard ,de lucruri care ne impresioneaza ,de oameni ,situatii sau locuri .In principiu cantam rock ,dar pana si termenul de rock mi se pare restrictiv.
IC-Cum v-au folosit ,pana acum ,Legea dreptului de autor si Legea sponsorizarii ?
MI-In nici un fel.
IC-De ce nu cantati si voi in limba engleza ?
MI-Pentru ca vrem ca publicul sa inteleaga ceea ce cantam .Daca am canta texte foarte simple ,gen "Come on and sleep with me" ,n-ar fi nici o problema ,dar noi vrem sa spunem mai mult prin textele noastre .
IC-Veti mai aparea si ca trupa de jazz ?
MI-Da. Si impreuna ,probabil sub numele de Combo libre ,si separat. Ne-am dori ca si concertele de jazz sa aiba parte de sonorizarea ,luminile si publicitatea concertelor de rock ,ceea ce nu cred ca se va intampla prea curand.
IC-Planuri de viitor ?
MI-Primele concerte vor fi la Cluj si Timisoara .Ele nu vor mai fi ca pana acum o colectie de melodii de pe discuri ,ci vom incerca sa le transformam in evenimente aparte si oarecum irepetabile .Albumul va aparea probabil la iarna ,desi ,din considerente comerciale ,ni s-a cerut sa ne grabim.
IC-E adevarat ca ati primit o scrisoare de la Bill Clinton ?
MI-Cand presedintele Clinton ne-a vizitat tara ,i-am oferit din partea noastra cele doua albume aparute pana acum .Am fost foarte impresionati atunci cand ,dupa doua saptamani ,am primit o scrisoare de la dansul ,de unde am aflat ca le-a ascultat si ca i-au placut .Desi suntem "a wild punk band"-asa au zis niste americani care ne-au ascultat- si nu suportam politica ,trebuie sa recunosc ca ne-am simtit onorati.
Te mai intereseaza cartile ?! Comanda online AICI